ASSALAMUALAIKUM Blog ini terhasil atas dorongan rakan2 serta ingin berkongsi ilmu seciput kurniaan Ilahi untuk dimanafaatkan bersama demi generasi akan datang. Jutaan terima kasih juga kepada yg sudi mencuba resipi yang tidak seberapa ini - sedap, lazat, best, yummy, delicous or 2 thumbs up adalah subjektif..... Komen anda amatlah sy alu-alukan.... Inilah jariah saya selagi hayat dikandung badan....

Thursday, March 3, 2011

KEK COKLAT STRAWBERI TUYU TUYU


Kejadian kek ni adalah secara x dijangka... klu nk kata tiba2 je tercokoh sebiji kek mustahil la plak... alkisahnya tiap kali selak buku resepi umi yg x terkira dlm rmh ni, si Boboy3 asik dok nyanyi tu yu tu yu dlm versi pelat ... alahai sian la plak, maka tgk pe yg ada dlm esbox/drawer doremon... alhamdulillah semua ada.... maka bertuyu-tuyu la umi di my magic kitchen.....

Kek span cklt guna span mix aje... kejadian pagar2 cinta tu pun adhoc jga.... oleh kerana cklt ganache x dibuat awal2 maka ianya cair lg semasa dituang ats kek... meleleh2 x cntik lgsg... sememeh selekeh comot n apa lg words yg seangkatan dgnnya....

Pagar2 cinta itu tingat pnah tgk dlm blog hanamemories.blogspot.com.... buat tu pun main hantam keromo je... hana buat cntik, akk buat serabai.... ada jga yg patah... ganaz sgt... sori ye akk x reti nk buat link ke blog hana... akk tlg promo blog hana klu nk tgk in the making buat pagar2 cinta tu....

Layan resepi yg telah dipaksa kawin dgn mana2 resepi yg ada dlm pen drive or yg dh biasa buat....

KEK COKLAT STRAWBERI TUYU TUYU

300 gm cklt span mix
60 ml air
5 biji telur

60 ml minyak jagung / mentega cair

Satukan span mix, air dan telur. Pukul dgn kelajuan tinggi sehingga gebu dan ringan (seakan2 adunan bahulu). Akhir sekali, perlahankan speed mixer n masukkan pula minyak jagung/mentega cair. Kaup balik sebentar sahaja, tuang ke dalam loyang 10 inci diameter. Bakar dgn suhu 150C selama 1 jam (ikut suhu/masa oven masing2).

Coklat filling

200 gm whip cream
2 sudu besar serbuk koko

Ayak serbuk koko. Campurkan dengan whip cream. Putar hingga kembang. Simpan dalam peti ais sebelum digunakan.

Coklat ganache

250 gm whip cream
400 gm coklat masakan - potong dadu / hiris kasar

Panaskan whip cream dgn api kecil, apabila sedikit mendidih masukkan pula coklat masakan. Kacau sehingga coklat separuh larut. Tutup api n angkat periuk dari dapur. Teruskan mengacau sehingga semua coklat sebati / larut. Kaedah begini x perlu menggunakan double boiler. InsyaAllah dh byk kali sy buat xde hangit. Seeloknya dimasak sehari sebelum digunakan, nnti akan cantik kejadiannya n senang dilepa pada kek.

Hiasan:
1 paket strawberi - 7-8 bj diketepikan & bakinya dihiris nipis
Coklat yg diraut dgn pisau tajam jd spt kayu manis (Boboy2 yg bg nama ni....)
Coklat yang dibentuk spt kipas / pagar2 cinta coklat (apa2 hiasan ikut citarasa)

Cara membentuk coklat kipas

Pertama sekali cairkan coklat masakan secara double boiler dulu ye...
Masukkan dlm piping bag n lukis bentuk kipas or apa2 yg disukai di atas kertas minyak. Nak buat kecik or besar terpulang... setelah disejukkan dlm peti ais bole lah dipisahkan dr kertas minyak... hati2 semasa nk kuarkan dr kertas tu sb mudah patah.

Cara membentuk pagar2 cinta coklat

Tuang coklat secara mamanjang di atas sekeping kertas minyak. Kemudian tarik / lorek sebahagian menghala ke atas menggunakan lidi/chopstik/garfu. Sejukkan dalam peti ais. Kemudian bole la dipatahkan 2-3 keping lalu tepek pd kek ikut kreativiti.

Cara menghias kek:

1. Kek yang telah sejuk, dipotong melintang 2 or 3 or 4 keping (pertama kali selama menceburi dunia baking potong 4 lapis.... toing... toing...)

2. Ambil lapisan pertama, sapu rata2 1/3 coklat filling di atasnya. Kemudian susun hirisan strawberi. Tutup dgn lapisan kek yg kedua... buat begitu seterusnya sehingga habis adunan coklat filling, strawberi n kek lapisan ke4.

3. Kemudian lepa pula dgn cklt ganache.

4. Susun strawberi di sekeling atas kek. Susun pagar2 cinta di sekeling kek. Taburkan hirusan cklt kayu manis di tgh2nya.

5. Akhir sekali cucukkan kipas cklt di tgh2 kek. Sejukkan sebentar dlm peti ais sebelum dihidangkan.

2 comments:

  1. Weheeeeeeeeeeeee akhirnya boboy sme dpt la tu yu tu yuuuuuuuuuuu....sedap n mudah totorial kak J wat ni...I have to try this one.....

    ReplyDelete
  2. salam kak.jai...
    cantik dah tuh kak! suker tgk yg kipas tuh.. kalau dapat sepotong alangkah besnyer.... tahniah kak berjaya buat...

    ReplyDelete