Sunday, March 6, 2011

KETAM MASAK LEMAK CILI API



Resepi ulangan... sy CnP je resepi spt N3 sebelum ni... layanzzz....

KETAM MASAK LEMAK CILI API

1 kg ketam
Santan pekat dari 1/2 biji kelapa parut (nk guna 1 biji kelapa pun boleh) or 1 kotak santan

Bahan tumbuk:
11 biji cili api (nk pedas bole tambah)
1 inci kunyit hidup (kunyit serbuk krg best)
Garam

1 batang serai (dititik)
1 asam keping

Bersihkan ketam, potong sdkt hujung sepit kecil, ketuk sepit yg bsr n tarah duri2 yg ada pd sepit bsr tu. Kemudian lipat sepit ketam ke arah badannya dan susun di dlm periuk. Nnti xde la sepit tu terjongket sana terjongket sini... hihihi.... susah plak nk kacau kuahnya tau.... Masukkan bahan tumbuk, santan, serai dan asam keping. Masak dgn api kecil n hndklah sentiasa dikacau supaya tidak pecah minyak atau bergentel.

Nota: Baki kuah sedap dimakan dgn roti canai atau lempeng..... perghhhh

No comments:

Post a Comment