Tuesday, March 15, 2011

IKAN KERISI SUMBAT KELAPA


Dh lama sgt tingin nk mkn ikan kerisi msk sumbat cenggini.... idaman kalbu nk ikan yg besar, kenit cenonit x besh.... bkn stkt mkn dgn nasi, belen2 tu akan diratah hingga abis.... mmg sonok sgt smpi x hengat donia.... layan resepi campak2 ikut yg sy buat aritu....

IKAN KERISI SUMBAT KELAPA

1 ekor ikan kerisi (yg besar punyeee baru besh....)

Bahan sumbat:
1 genggam kelapa parut
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 sudu sambal belacan (baki aritu simpan dlm esbok)
1 sudu besar kicap manis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula

Ikan kerisi dibelah tang belakang & x perlu dibuang sisik. Nak gaul garam & kunyit bole aje tp sy abaikan.... lebih suka rasa manis asli ikan tu... Tumbuk bawang besar, bawang putih & kelapa parut. Campurkan dgn sambal belacan, kicap, garam & gula. Gaulkan. Masukkan ke dalam ikan kerisi td. Bungkus dgn aluminum foil, bakar selama 15 - 20 minit. Angkat n hidangkan sama ada nk cicah dgn kicap + lada potong. Sy makan begitu sahaja, bahan2 sumbat tu dh cukup selera digaul bersama nasi.

3 comments:

  1. Assalamualaikumwbh..Kak J...ari tu husband ada kata mak suke wat ikan bantut...katenye ikan kerisi bubuh kelapa....mmm mcm ikan yg kak j masak ni ke?
    MM ada yg versi pedas tak? Teringin nak tahu n nak buat..

    ReplyDelete
  2. wslm... ayu akk xpnah plak dengar ikan bantut... mgkn lain tpt lain sebutannya... mcm akk buat ni guna sambal belacan... so, klu xde sambal belacan bole ganti cili api or ciliboh + belacan (klu suka).... ikan kerisi bole gnti dgn ikan cencaru or apa2 ikan yg kita suka....

    ReplyDelete
  3. oo ok ok ok kak, kene buh belacan yer...thanks....!:)

    ReplyDelete