Tuesday, March 8, 2011

THE MAKING OF FANCY KETAYAP


Salam rakan2 yg sudi berkunjung ke my magic kitchen.... atas permintaan sy perturunkan serba ringkas step by step nk buat corak fancy ketayap... ekceli nmpk aje susah tp senang ya amat.... mcm2 corak bole buat.... moga2 xjd ajaran sesat mklm la bkn chef hanya main pondok2 aje.... Mula2 rujuk resepi yg sy CnP dr N3 asal... sori nk link xreti, lum bljr lg... bole tgk kt label Kuih... tulisan merah adalah cara sy buat.... Fuhh... ini la N3 yg pling byk gmbo nk kena uplod.... almdulillah berjaya akhirnya... slmt mencuba ye....

FANCY KETAYAP
CnP: Kak Roz (Rnet)
Dikongsi: My Magic Kitchen

Motif Dadar
225 gm tepung gandum
10 gm tepung ubi
1/4 sudu kecil garam
300 ml santan
300 ml air
1 biji telur (A)
1/4 sudu kecil choc paste/secukupnya (warna hijau)
1/2 sudu kecil pandan paste/secukupnya (warna pink)
1 1/2 sudu kecil minyak jagung

Bahan Inti:
250 gm kelapa parut
30 gm gula kastor (sy tmbh agak2 sb x guna gula perang n gula merah)
100 gm gula merah (x letak)
30 gm gula perang (x letak)
30 gm coklat masakan (sy x letak ganti warna kuning)
60 gm air
1 sudu kecil tepung jagung
1 helai daun pandan

Cara Menyediakan Inti:
Masakkan gula kastor, gula merah, gula perang, daun pandan dan air hingga gula larut. Kemudian masukkan kelapa, coklat masakan dan taburkan tepung jagung. Masak inti hingga kering mengikut kesesuaian masing-masing. Sejukkan.

Nota: kali ni buat sy masih derhaka dr resepi asal, x letak coklat masakan... sy gunakan warna kuning pulak....

Cara Menyediakan Dadar:
Ayak tepung gandum bersama tepung ubi kemudian campurkan garam. Satukan santan, air dan telur, kacau rata dan sebati. Tuangkan campuran santan ke dalam tepung. Kacau rata sehingga adunan benar-benar rata dan halus. Kalau ada yg bergentel2 bole ditapis or adunkan dlm blender.

Keluarkan 1/4 adunan, campurkan choc paste (hijau) dan masukkan dalam piping bag, ikat dgn getah di bahagian bukaannya. Selebihnya campurkan dengan pandan paste (warna pink). Setiap kali "tunggu giliran" piping bag hendaklah diterbalikkan dlm cawan/gelas supaya adunan tidak meleleh keluar dari muncung yg dipotong halus.




Panaskan kuali non-stick. Sapukan sedikit butter/minyak sapi (sy guna myk msk). Corakkan adunan coklat (hijau yg di dalam piping bag td) di atas kuali mengikut corak yang anda suka (sy buat corak kotak2 kain pelekat, jalur, dot dot n ubat nyamuk).

Setelah kelihatan kering, ratakan pula adunan hijau (pink) di atas corak tadi. Masaklah dadar seperti biasa. Ulangi sehingga adunan habis.

Bentangkan sekeping dadar, letak dan bentukkan inti memanjang.

Lipat n gulungkan.

Taraaaaa, siap utk dihidangkan.



Fancy ketayap yg sy buat sebelum ni.

4 comments: