Wednesday, March 2, 2011

SAMBAL BELACAN TOMATO JUS LEMON + JANTUNG PISANG REBUS



Sesekali layan menu kampungan... perghhhh...!!! abis berterabur lari diet semuanya... nk buat mcm mana.... makan aje la sementara ada selera ni.... resepi sambal belacan sy CnP dr Milee's Kitchen.... dlm resepi asal guna belimbing buluh, sy xde stok tukar kpd tomato.... sy buat spt tulisan merah... TQVM ye Milee berkongsi resepi sambal yg sedap ni...

SAMBAL BELACAN BELIMBING BULUH JUS LEMON

Cili api (11 biji cili api + 1 biji cili merah)
Belimbing buluh (1 biji tomato dipotong dadu)
1/2 biji lemon ambil jusnya
Belacan (1 inci)
Sedikit gula (1 sudu kecil)

CARANYA:
Tumbuk cili api sehingga hancur.
Masukkan belacan , gula dan belimbing.
Tekan dan gesekkan sehingga semuanya sebati.
Keluarkan dari lesung batu dan tuangkan jus lemon dan gaulkan dengan sudu sehingga sebati.
Bolehlah dicicah dgn ulaman semasa makan nasi dll.

Nota: sy cicah dgn jantung pisang yang direbus bersama garam



1 comment:

  1. perhh..sambal belacan ngan jantung pisang..sedappnya..

    ReplyDelete