Tuesday, November 23, 2010

APAM DOT DOT


Salam kpd semua tetamu my magic kitchen.... banyak2 maaf sb dh laaaaaaama x update blog.... bz bz bz itu je alasan skema yg bole sy berikan..... ekceli xtvi main pondok2 mcm bskt chips more.... resepi apam ni dh berlegar di setiap dapur kwn2... sy je kot yg tertggl LRT.... xde kesmptan nk buat comel cenonit dlm paper cup jd sy lambak je dlm loyang..... malu nk tunjuk yg dah siap seloyang..... xtau la silap kt mana abih kerepot xcun lgsung.... sama ada kukusan yg perlu dibuang ke dlm Sg. Pahang or tuan dapur yg xreti nk buat apam.....?


APAM DOT DOT


Sumber & CnP : Hana Memories

3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus - sy guna 200 gm aje
150gm susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag) - sy x letak
Pewarna

Cara-cara
Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 -8 minit.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
Picitkan blueberry filling secukupnya (sy abaikan).
Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.

Note dr Hana:
Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D). Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.

Note dr My Magic Kitchen:
Dah guna api sederhana tp xtau cmne msih kerepot lg apamnya.... or else mmg x seswai dibuat dlm loyang besar, mandatory kena buat dlm paper cup kot.... insyaAllah bila byk vit. R akan cuba lg....

No comments:

Post a Comment