Wednesday, November 3, 2010

DONUT CHEF LI

Donut ni sy CnP dri RNet feedback yg dicuba oleh LindaZA... sy buat 1/2 adunan aje... pendapat sy donut yg gebus gilos.... TQ ye...



DONAT
Resipi Asal Chef Li

1500 gm tepung gandum
32.5 gm yis segera
70 - 80 gm majerin
120 gm gula
1 1/2 biji telur (75 gm berat)
45 gm susu tepung
15 gm garam
15 gm voltex (bread softener)
140 gm shortening
7.5 gm baking powder
750 gm air
1 sudu makan ovalette

Cara membuat
Masukkan semua bahan kering dan ovalette dan gaul rata.
Masukkan telur dan air dan kacau sebati
Masukkan shortening dan majerin
Gaul (uli) hingga sebati
Keluarkan doh dan rehatkan 5 minit
Canaikan setebal 1- 1.5 cm dan potong ngan pemotong donat
Letak doh atas taburan tepung
Biarkan doh naik dua kali ganda
Gorengkan dan sejukkan kan
salutkan ngan gula kastor

Donat ni lebih lembut dan lebih gebu daripada donat biasa kerana telah ditambah dengan pelbagai bahan
Kelembutan tahan hingga keesokkannya.
Tempoh pemeraman mesti mengikut masa yang diberi untuk menjamin mutu
Goreng dengan api sederhana supaya masak sempurna

Mendingin bekukan donat
Goreng sehingga masak putih kekuningan.
sebelum bungkus.. bekukan donat supaya bentuk asalnya kekal.

No comments:

Post a Comment