Wednesday, November 3, 2010

PATIN MASAK TEMPOYAK

Patin ni diimport dari Temerloh... setiap kali balik kampung, akan beli sekor yg besar punyeeeee, simpan dalam freezer, bila tingin nak makan bole masak aje.... ni style mak sy yg buat... so, resepi tradisi turun temurun la yek....



PATIN MASAK TEMPOYAK

1 ekor ikan patin - dibersihkan
2 inci kunyit
10 butir cili padi - pedas ni, kalau nak lebih lagi tambah la lagi
3 sudu makan tempoyak
garam secukup rasa

Tumbuk kunyit, garam bersama cili padi hingga lumat. Gaul dengan tempoyak. Kemudian lumurkan ikan dengan paste tempoyak. Susun ikan di dalam periuk, kalau boleh jangan ditindih antara satu sama lain. Masak di atas api tanpa isi air lebih kurang 5-8 minit. Akhir sekali masukkan air separas dengan ikan. Masak hingga mendidih dan ikan masak sepenuhnya kira2 15 minit. Hidangkan.



Nota: resepi ni bole juga dibuat Pais Patin... paste tempoyak tadi spt biasa dilumur pada ikan, perap, bungkus dengan daun pisang, kemudian bakar/kukus.... emmm yum yum yum...

1 comment:

  1. My peberet ni kak...kasik nasi pansa2...extra cili padi....perghhh....emmang tak hingat anak ler jawab nyer...:)))))

    ReplyDelete