Sunday, November 7, 2010

APAM PELANGI



Apam ni sy buat sempena cuti Deepavali bru2 ni.... sgt senang dibuat, cun & yg pastinya sedap... resepi dh berlegar2 di ruang dapur bloggers.... tp sy kureng puas hati la sb apam xcun... kerepot... sy guna api kuat sgt kot... layan resepi kt bwh ni ye.....

APAM PELANGI
Sumber: Hana, Kak Ilah, Cikpuanmieza
CnP: Mas Duniaku

2 biji telur
1 sudu teh ovellet
1/2 sudu teh esen vanila
150 gm tepung gandum
150 gm gula halus - Hana & Mas cume buh 90g je (sy pun sama)
125 ml santan kara (sy guna susu cair)
1 sudu teh baking powder
garam secubit
pewarna

Pukul telur dengan gula dan ovelet sampai gebu.
Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
Masukkan tepung yangg diayak bersama baking powder kacau rata.
Bahagi kepada 3 warna yang kita suka. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak.

1 comment:

  1. salam kak...cantik warna warni apam tu, cuma knpe atas apam tu mcm berlekok2...api kuat yer kak...tapi tak kisah kan kak..janji apam tu sedappp...

    ReplyDelete