Sunday, November 28, 2010

AYAM LATAMYO

Resepi yg amat senang sekali n bahan2 pun senang nk dpt... alhamdulillah anak2 amat berselera sekali, apabila ditanya sedap? dgn spontan ckp sedap sambil angkat ibu jari... sib baik ibu jari kaki x terangkat sama.... resepinya sy CnP dr blog Ninoz Cangkir Biru.... TQ ye.....



AYAM LATAMYO
(Ayam Bakar Lada Hitam Mayo)

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dibersihkan dan dikeringkan [nak potong pun boleh]

dikisar/tumbuk halus : [kalau boleh jangan gunakan air]
2 tbsp Lada hitam - ditumbuk kasar
4 cm Halia
1 labu bawang putih
4-6 tbsp madu
1 tbsp kicap pekat
1/2 -1 cawan mayonis
perahan lemon secukupnya

dipotong kasar-kasar:
kentang
carrot
celery
bawang bombay

sedikit minyak zaitun/butter

Cara-cara:
Lumur bahan kisar pada ayam dan perapkan 1-3 jam [kalau terlalu lama nanti berair].
Griskan dulang bakar dengan butter/minyak dan susun sayuran yang dipotong kasar.
Letakkan ayam di atas sayuran dan bakar hingga masak. Anggaran tempoh masak adalah satu jam pada api yang sederhana panas.

Hidangkan bersama salad sayuran segar dan sambal cili pudina [atau apa apa aja cecahan yang disukai].

Cara sy buat: Ayam sy potong besar2. Kemudian gaul dgn bahan kisar. Lapik dulang pembakar dengan aluminium foil. Sapu butter lalu susun sayur2an yg dipotong kasar. Letak ayam yang diperap tadi. Kemudian tutup loyang pembakar dengan aluminium foil yang lain. Bakar dalam oven suhu 200 dgree selama 30 minit. Keluarkan ayam dari oven dan alihkan aluminium yg menutupi loyang tadi. Bakar lagi 30 minit. Sy hidangkan bersama salad kobis.

Resepi salad kobis:

4 biji telur rebus (potong 4)
Kobis putih
Kobis ungu
Lobak merah
Bawang besar
Mayonis
Secubit garam

Hiris/sagat kobis putih, kobis ungu, bawang besar dan lobak merah. Campurkan bersama telur rebus, mayonis dan garam. Gaul sebati dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment