Ikan ni MIL bg masa g rmh dia 2 mggu lps... dh keras kejung sekeping dok dlm freezer tu... oleh kerana kesian kesejukan buat la masam manis.... resepi main campak2 je.... so, dh xde baki lg, abis campak2 dlm peyut ank2....
IKAN XTAU MASAM MANIS
1 keping ikan xtau (bole guna tenggiri/bawal) - dilumurkan sedikit garam dan kunyit
2 camca besar cili kering kisar
1 biji bawang besar - dihiris bulat
2 sudu besar tomato sos
2 sudu besar cili sos
1 sudu besar cuka
2 camca besar bawang besar kisar
1 camca besar bawang putih kisar
1 camca besar halia kisar
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit air
Minyak masak
Panaskan minyak dan goreng ikan yg telah dilumur garam/kunyit. Setelah ikan masak, angkat dan ketepikan. Di dalam kuali yg sama, tuang minyak gorengan tadi & tinggalkan baki untuk menumis sahaja lalu tumis bahan2 kisar hingga agak garing. Kemudian masukkan sedikit air serta sos tomato, sos cili dan cuka. Akhir sekali masukkan bawang hiris bulat serta garam/gula. Masak hingga agak pekat. Tuang ke atas ikan yg telah digoreng tadi.
No comments:
Post a Comment