Wednesday, November 3, 2010

BURGER MALAYSIA

Kuih ni peberet Boboy2... maka pada suatu hr yg rajin, umi buat kuih ni... emmmmm apa lg bole la Boboy2 mkn puas2.... Inti sy gunakan baki sambal nasi lemak & x letak timun sb xde dlm stok... Sumber resepi dr Yani@myresepi & CnP dr Lynn Sham RN... TQ semua....



BURGER MALAYSIA
Sumber: Yani @ myresipi
CnP: Lynn Sham RN

Bahan-bahan ( 8 biji )
*200g tepung gandum
*140ml susu/ air
*2 sudu besar butter/margerin
*2 1/2 sudu besar gula halus
*1/2 sudu kecil garam
*2 sudu kecil dry yeast
minyak untuk menggoreng
- sambal ikan bilis
- timun

Cara-cara
Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis

Dan ini pula resipi sambal Lynn Sham untuk Burger Malaysia yg dia buat....

Bahan:
4 sudu besar cili giling (beli kat NSK)
2 labu bawang besar (saiz sedang)
1 genggam ikan bilis
1 cubit serbuk perasa, jika suka

Cara menyediakannya:
1. Kisar halus bawang dan ikan bilis.
2. Panaskan minyak dan tumis cili giling hingga garing.
3. Masukkan bahan kisar dan sedikit air, kacau sebati.
4. Masukkan serbuk perasa.
5. Masak hingga pekat.

1 comment: