Sunday, November 28, 2010

KRIM PUFF


Dh laaaaaaaaaaaaaaama sgt x buat krim puff ni.... ni resepi sy belajar msa dolu2.... penah buat sekali semasa belum belajar tp x menjadi... silap teknik kt mana2 jadi penyek puff..... anak2 mmg menggemarinya terutama Boboy1.... sila la cuba insyaAllah x mengecewakan....

KRIM PUFF
Sumber: Cikgu Juha
(lebih kurang 70 biji)

300 gm air
120 gm butter
180 gm tepung gandum
1 camca teh baking bowder
6 biji telur (B)


Panaskan butter dan air hingga butter cair. Masukkan tepung gandum dan kacau hingga sebati. Pastikan api kecil supaya tidak berkerak. Kemudian sejukkan.


Setelah adunan sejuk, masukkan telur sebiji demi sebiji, putar hingga sebati.


Bentukkan seperti siput dgn menggunakan nozel.


Bakar dengan suhu 180 celcius selama 20 minit.


Setelah masak, belah puff jgn sampai putus dan masukkan intinya.


Inti Kastad:

200 gm tepung kastad
50 gm butter
200 gm gula
1 biji telur
1 cawan susu cair
1 liter air

Campurkan semua dalam kuali kacau hingga sebati. Kemudian masak di atas dapur hingga pekat dan berkilat. Sejukkan.

Nota: Sukatan air bergantung kepada tepung kastad, tambah or kurangkan ikut kesesuaian

No comments:

Post a Comment