Nak share resipi ciskek yg bessst.... gambo kek togel je no deco2.... msa tu edisi virus M melanda.... ekceli dh lma x buat.... skrg tgh musim korek peti besi so layannnnn gambo2 lama je ye..... resipi sumbangan Mamazieza dr Resepi.net... TQ mama ye....
BAKED HAZELNUT CHOCOLATE CHEESECAKE
*Base*
150 gm butter
30 gm gula perang
1 tbs instant coffee (campur dgn 1/2 sudu besar air panas)
200 gm digestive biscuits (Mc Vities) - hancurkan dan lumatkan....
50 gm hazelnut – diblender halus (boleh jga digntikan dgn badam)
60 gm cooking chocolate (dicairkan)
Gaul biskut, kacang, gula, nescafe dgn butter tu tadi.
Tekankan ke dalam acuan springform berukuran 8 x 8 inci.
Bakar dalam 10 min dan sejukkan.
Ratakan chocolate yang telah dicairkan dan simpan dalam freezer sekejap
*Fillings*
500 gm Philadelphia Cream Cheese
130 gm gula kastor
2 tbs instant cofee (campur dgn 2 sudu besar air panas)
20 gm tepung jagung
50 gm hazelnut halus
4 biji telur
300 ml whipping cream
Putar Krim Cheese dgn gula sampai kembang.
Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati.
Masukkan instant coffee, pukul hingga sebati.
Masukkan kacang dan tepung, pukul hingga sebati.
Masukkan whip cream dan kacau hingga sebati.
Tuang ke atas base tadi.
Bakar secara steambath....lebih kurang 45 minit ke 1 jam.
Tutup api oven dan biarkan kek tu di dalam oven, sekurang-kurangnya 1 jam
Letak ganache sebagai topping
boleh tumpang mkn je tak,cam susah je nk buatnya..bila awk nk buat...
ReplyDeleteX la ssah sgt sure awk leh wat nnti.... nk tumpang mkn no hal... nk buatnya tu xtau bila...
ReplyDeleteTumpang tanya sket.. whipping cream tu yg mana satu ye? Yg tawar ke yg manis?. Tq.
ReplyDelete