Pernah tgk buah mencepu? begini la rupanya....
Gambar diambil dr blog adik saya - pangsenam.blogspot.com & resipi sambal spt yg biasa sy buat.... ekceli boleh gunakan resipi mengikut citarasa peribadi.... n yg aslinya sambal belacan ditumbuk dengan lesung batu....
SAMBAL BELACAN MENCEPU
1 biji cili merah
9 biji cili api
1 inci belacan (bakar dahulu)
3 biji buah mencepu
1/2 camca teh garam
1 camca teh gula
Tumbuk cili merah, cili api dan garam. Setelah hancur masukkan belacan, tumbuk hingga belacan hancur. Perah getah buah mencepu, kupas kulit dan leraikan isinya. Gaul dengan bahan yg ditumbuk td. Tambah gula dan gaul rata. Hasilnya wallaaaa mkn dgn nasi panas2 enak tidak terkata...
penah,penah,penah..sedap buah ni......pisang kaki malaysia..
ReplyDeleteassalamualaikum kak...
ReplyDeleteurgent nak carik buah ni untuk kawan baik saye yg tgh pregnant....leh tak nak beli dari akak????
email saye : s0undl4cks@gmail.com