Saturday, May 29, 2010

PAU


Resipi ni dpt dr buku "Delightful Snacks & Dim Sum" oleh Agnes Chang.

PAU

Bahan A
500 gm tepung pau (ayak)
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh yeast (Mauripan)
100 gm gula kastor
240 ml air
3 camca besar shorterning

Bahan B
1 camca besar double-action baking powder

Inti Kacang merah (dibulat-bulatkan) atau inti kegemaran msg2

Campurkan semua bahan A dan uli hingga menjadi elastik doh. Rehatkan doh di dalam bekas yg ditutup dengan kain lembab. Biarkan ia naik sekali ganda. Setelah itu, ayak bahan B ke atas doh dan uli lagi sehingga rata dan doh lembut. Uli betul2 supaya tiada bintik2 kuning di atas pau. Rehatkan doh lagi 15 minit dan bentukkan. Setelah itu rehatkan pau yg telah dibentukkan selama 30 minit dan kukus selama 15 minit dgn api besar. Hidang panas-panas.

Nota: Untuk dptkan bentuk rabbit, pau hendaklah dibentuk membujur spt rabbit.... kukus dahulu n stlh masak barulah digunting sdkit bah hdpn sbg telinga n bah belakang sbg ekor. Hias dgn bunga cengkih sbg mata... maka terhasil la pau rabbit montok mcm dlm gambar....

2 comments:

  1. cantiknya pau awkkkk.syg lak nk mkn kalau ropenya cam tu

    ReplyDelete
  2. Try la buat.... ank2 tntu suka, xckup sekor dia org mkn nnti....

    ReplyDelete