Saturday, May 29, 2010

SAMBAL PETAI PANGSENAM





SAMBAL PETAI PANGSENAM

Ini resipi peberet kami adik beradik... bole dikatakan menu wajib bila balik kg... air tangan mak x dpt dinafikan lg... superb.... penah buat sndiri tp x sesedap mak msk... gambo n resipi copy dr blog adik... tq nan...

Petai (4 keping/papan) - dah jadi boleh dpt dlm 2 cawan, berapa gm tak pasti lah pulok (Petai ni kait dari pokok kat sebelah rumah)
Ikan bilis sedang/putih (1 1/2 cawan) ditumbuk kasar
Lada boh (2 senduk/10 sudu besor ) - seelok2nya guna lada kering & buatlah paste nya
Bawang besar (1 biji) dihiris
Bawang merah (6 ulas) – ditumbuk/kisar (3 sudu besar)
Bawang putih (4 ulas) - ditumbuk/kisar (1 sudu besar)
Asam keping (2 keping)
Santan pekat dari ½ biji kelapa (800 ml) Bekalan kelapa dari kebun kat rumah arwah Tok di belakang Masjid Kg Pangsenam
Gula - 2 sudu besar biar lebih skt (boleh gak dicampur ngan gula kabung/ gula melaka)
Garam - 1 sudu besar Minyak masak

Cara:
1. Petai - kulitnya dikikis sampai hilang warna hijau kemudian dipotong2 (1cm), rendam dlm air agar warnanya tak lebam.
2. Panaskan minyak masak.
3. Ikan bilis digoreng lembab, ketepikan/tuskan.
4. Lada boh, bawang merah+putih + sedikit gula ditumis sehingga wangi.
5. Masuk petai, kaut balik dlm 5- 10 minit bg layu sikit kulitnya (boleh nampak setengah isinya dah terkeluar dari kulit).
6. Masukkan ikan bilis + asam keping + bawang besar (bahan2 tadi biar ampuh dgn santannya & timbuk takut pecah minyak) - dlm 10 minit, jangan lama sangat sebab kalau isi petai dah terlalu masak dan lembik, jadi tak sedaplah pulak.
7. Seimbangkan rasa pedas , manis, masin, masam dan lemak.
8. Pastikan asam keping ni dibuang bagi mengelakkan rasa masam akan 'mencacatkan' rasa sambal petai kita.

No comments:

Post a Comment