Saturday, May 29, 2010

BLUEBERRY CHEESECAKE

Masih lg sessi korek peti besi, sumber resipi belajar baking satu ketika dlu...




BLUEBERRY CHEESECAKE

Kek Span (Lapisan Bawah)
200 gm span mix
50 gm butter (cair n sejukkan)
100 gm air
200 gm telur (lebih kurang 4 biji gred B)
1 camca teh evellet

Campurkan semua bahan kecuali butter cair. Putar sampai kembang dan masukkan butter yang dicairkan. Bakar lebih kurang 30 minit. Segera keluarkan kek drpd loyang dan sejukkan. Setelah sejuk letak kek ke dalam loyang "spring foam" ukuran 7". Ketepikan. Sementara itu sediakan fillingnya.

Filling (Lapisan Atas)
250 gm cream cheese
250 gm fresh cream
2 biji kuning telur
150 gm gula halus
160 gm susu cair
2 1/2 sudu besar gelatin (cairkan dengan 6 sudu besar air suam)
1 camca teh jus limau nipis

Hiasan:
Fresh cream (diputar hingga kental)
Blueberry filling

Cara-cara:
Masukkan susu cair, gula dan kuning telur ke dalam periuk dan masak secara double boiler sehingga gula hancur. Biarkan sejuk.

Pukul cream cheese hingga kembang. Masukkan adunan susu cair tadi, gelatin dan jus limau nipis. Akhir sekali masukkan fresh cream. Kemudian tuang adunan ke atas kek span yg telah disediakan terlebih dahulu.

Masukkan dalam peti beku sekurang-kurangnya 2 jam. Setelah beku hiaslah dengan fresh cream n blueberry filling.

No comments:

Post a Comment