Wednesday, May 26, 2010

KUIH LAPIS COKLAT


Sebagai upacara potong reben, maka ini la juadah pertama dr my magic kitchen... sudi2 la menjamah seketui sorang je tau... jgn berebut, baris elok2 amik giliran ye.... sori la, no welcoming drinks.... x smpat nk kacau td...

Terliur tgk dlm blog kak ummi home sweet home, maka inilah hasilnya.... x secantik mcm kak ummi bikin... almaalum ni 1st time melapis.... lapisan pun x sama tebal... CnP resipi dr blog kak ummi yg mabeles gitu.... klu jln2 ke blog kak ummi ni perut kenyang terus jdi lapar.... anyway TQ ye kak ummi....

KUIH LAPIS MARBLE KOPI a.k.a KUIH LAPIS COKLAT
Sumber : Aneka Talam dan Kuih Lapis


Bahan A: (Loyang bulat 5 inci)

2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung kastad
1 sudu teh garam

Bahan B:

1 sudu teh pes coklat/emulco
1 sudu makan serbuk koko
1 sudu makan serbuk nescafe (kak ummi letak 1/2 sudu mkn je)
1/4 cawan air suam
# bancuh bersama bahan B di atas.

Bahan C:

1/4 cawan air suam

Cara-Cara:-

1. Panaskan kukusan.
2. Gaulkan semua bahan A hingga sebati. Tapiskan. (kak ummi blend jek semua then tapis).
3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
4. Masukkan bancuhan bahan B dalam satu bahagian. Kacau rata.
5. Biarkan satu bahagian lagi dengan warna asal dan masukkan bahan C. Kacau rata.
6. Masukkan satu senduk (kak ummi sukat 1/3 cawan) adunan coklat ke dalam loyang. (kak ummi panaskan sebentar loyang selepas disapu sedikit minyak). Kukus selama 5 minit.
7. Lapiskan pula dengan adunan asal (plain) dan kukus lagi selama 5 minit.
8. Lapiskan berselang seli hingga habis. Untuk lapisan akhir akak kukus lama sedikit lebihkurang 10 minit. (*untuk kukusan akhir juga kak ummi balut penutup kukusan dengan kitchen towel agar lapisan atas tidak terkena wap).
9. Biarkan kuih benar2 sejuk pada suhu bilik baru dipotong.

No comments:

Post a Comment