Wednesday, May 26, 2010
TEMOSA MAK TEH
Temosa ni sy wat dah berkurun.... masa tu xde blog lg... so, nk share resipi utk rujukan kwn2 semua... biasanya sy goreng separuh msk & frozen... bila nk mkn goreng je... kulitnya tetap rangup bila dh sejuk....
Resipi ni sy dpt dr mak sedara.. dia wat niaga frozen temosa ni.... x menang tgn nk melayani permintaan customer...
Gambar kt ats tu kulit temosa sy x jelita lgsug, menggerutu sana sinun.... ada petua rupanya nk goreng temosa/karipap ni.... utk elakkan temosa/karipap jd x cun masukkan sebelum minyak panas... utk gorengan kedua pulak, sebelum angkat gorengan pertama tutup dulu api, biarkan minyak sejuk kejap baru masukkan gorengan kedua dan pasang balik api...
TEMOSA MAKTEH
INTI
3 - 4 ekor ikan (makteh gunakan ikan cencaru, sy buat guna ikan kembung)
1/2 biji kelapa parut (bahagian putih shj)
3 biji bawang besar didadu
3 sudu mkn gula
1 camca teh garam
1 camca teh halba
Bakar ikan dan ambil isinya. Isi ikan xperlu blend just hancur2kan dgn jari
shj. Masak isi ikan, kelapa parut, halba, gula dan garam secukup rasa.
Masak hingga agak kering airnya.
Nota: Tulang2 ikan sy blend dgn sedikit air & tapis ambil airnya
KULIT TEMOSA
1 kg tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
1/2 camca teh garam
Air secukupnya
Campurkan tepung dan garam. Panaskan minyak & curahkan ke dalam tepung.
Gaul2kan dengan sudu, nnti melecur tangan. Dah agak rata masukkan air dan
uli jadi doh. Biarkan sebentar.
Sy tengok makteh gunakan mesin mee yg putar2 tu utk nipiskan kulit temosa ni. Pastu dia gunakan acuan karipap plastik utk membentuk jd temosa....
Sy plak nipiskan doh dgn mencanai di antara lapisan plastik.... dh nipis sy kepit gunakan acuan karipap...
Labels:
Kuih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
biar la mengerutu asal anak2 dpt mkn cepat sikit..
ReplyDelete