Resipi kek ni sy dpt dr blog Nina Suria... Menurut kata Nina, kek ni mendpt nama drpd rengekan anaknya krn semua pisang yg dibeli telah dibuat kek olehnya.....
Berikut ialah resipinya:
KEK PISANG NGEK NGEEEEEK
1 cwn mentega
1 cwn telur
½ cwn gula kastor
½ cwn gula perang (sy guna 1/4 aje)
2 cwn tepung naik sendiri
2 cwn pisang dipotong serong (sy guna 4 bj pisang berangan)
2 cawan pisang dilecek (sy guna 2 bj pisang berangan)
1 camca teh ovelete
Hiasan (sy x letak pun)
1 cwn golden sirap
1 sudu besar serbuk kayu manis
Panaskan ketuhar 180 darjah Celsius.
Sediakan dulang kek 10 X 10 dan lapiskan dengan kertas foil. Sapukan mentega.
Susun pisang yang dipotong serong rapat-rapat ke dalam loyang tadi.
Taburkan gula perang, ketepikan.
Mentega, ovelete dan gula kastor dipukul hingga putih.
Masukkan telur dan tepung berselang seli hingga habis.
Masukkan pisang yang dilecek, kaup balikkan hingga rata dengan senduk kayu.
Tuang ke dalam loyang yang berisi pisang tadi.
Bakar 40 minit atau sehingga kek masak.
Sejukkan 20 minit kemudian terbalikkan kek dan siram dengan golden
sirap serta ayakkan serbuk kulit kayu manis jika suka.
Hidangkan terus bersama teh atau kopi panas.
Nota: sy kurangkan gula kerana pisang berangan yg sy guna agak manis
& hiasan tu sy x buat kerana nk kurangkan manis & anak2 x suka rasa
kulit kayu manis
No comments:
Post a Comment