Monday, August 16, 2010

AYAM KICAP PAK SAID

Mmg dh lma sgt x update my magic kitchen... mohon maaf bnyk2 ye kpd yg dtg dgn hampa tp asik2 dok menu yg sma je... so, inilah dia N3 main pondok2 Ramadhan kedua.... sbnrnya ada lg yg lain tp main tunjuk2 je.... Resepi ni sy dpt dr http://mama-hawa.blogspot.com byk resepi2 menarik kt cni.... mamahawa dpt resepi ni dr buku msk... resepi yg simple n mudah je... sy CnP dr mamahawa, TQVM n lain kli nk skodeng lg ye....



AYAM KICAP PAK SAID
(sy guna 1/2 dr resepi)

Bahan A
1 ekor ayam, beratnya 1.5kg
cuci bersih potong 10 dan toskan
200ml kicap manis
2 sudu makan cuka
2-3 cawan air
Minyak untuk menggoreng & menumis

Bahan B
3 biji bawang besar, dihiris bulat
5 biji bawang putih, dihiris
2 jari halia panjang2 seperti batang mancis

Bahan C
1 biji buah pala (sy x letak)
1 sudu makan lada hitam biji - sy letak 1 camca kecil lada hitam serbuk
1 jari kayu manis - sy letak 1 inci
15 kuntum bunga cengkih - sy letak 5 kuntum
3 kuntum bunga lawang - sy letak 1 kuntum
10 biji buah pelaga - sy letak 5 biji

Cara
Lumur ayam dengan sedikit garam. Panaskan minyak dan goreng ayam, tetapi jgn terlalu garing. Angkat dan ketepikan. Tumbuk halus semua bahan C.(mama - blender kering, sy xbuat)

Dengan menggunakan sedikit minyak bekas menggoreng ayam, tumis semua bahan B sehingga bawangnya layu. Masukkan pula bahan C (rempah tumbuk) dan tumis kan lagi sehingga naik aromanya. Tuang kicap, air dah cuka. Gaul rata. Setelah mendidih, barulah dimasukkan kepingan ayam goreng. Balik-balikkan dan masak sehingga pekat sedikit dan rempahnya meresap.

Komen Mama: Pada mama bahan C terlalu banyak - mama cuma letakkan ~ 1 sudu makan. Sebab terlalu kuat bau rempah2... bukan apa... nanti budak2 tak mahu makan pulak. Apa2 pun... sedap lauk masak kicap pak said ni... Ada rasa masam2 sikit dari cuka & rasa & bau rempah yang di blender halus. Pada sapa2 yang kuat pedas blh lah tambahkan cili padi :) Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment