Thursday, August 12, 2010

KARI SOTONG

Menu berbuka hari pertama Ramadhan 1431H. Kari yg kurang pedas supaya Boboy2 bole jamah sekali... kalu terlalu pedas hanya Boboy1 je yg ngap.... resepi teramat la sempoi guna apa yg ada je....



KARI SOTONG

4 ekor sotong (cuci bersih n potong sesuka hati)

Bahan yang disatukan:
1 camca besar cili kisar
2 camca besar bawang kisar
1 camca besar bawang putih kisar
2 camca besar serbuk kari
1 tangkai daun kari (sy simpan yg kering)

1 cawan santan pekat
1 asam keping
Garam

Tumis bahan yg disatukan hingga naik bau n agak kering. Kemudian masukkan santan, garam n asam keping. Biarkan menggelegak, baru masukkan sotong. Kalu kuah agak pekat tak perlu tambah air sbb sotong akn mengeluarkan air. Masak sekejap aje nnti sotong akan liat. Setelah masak angkat n hidangkan.

No comments:

Post a Comment