Monday, August 23, 2010

SOTONG KANDAR

Menu utk berbuka hari Ahad.... ank2 sukakannya, x smpat utk dimakan semasa sahur... abis msa berbuka tu jga... resepi asal menggunakan daging tp Kak Asma menggunakan sotong... sy ikut Kak Asma n resepi CnP dari blog kak asma... TQ ye kak...



SOTONG KANDAR

1/2 kg daging (potong, rebus, simpan air rebusan) - Kak Asma & saya guna sotong
6 ulas bwg putih
1 inci halia (blend)
2 sudu besar kicap pekat (maggi)
2 sudu besar sos tomato*
2 sudu besar sos cili*
2 paket serbuk kari daging babas (1 1/2pn boleh)
gaulkan bersama 1 labu bawang besar mayang,
1 ulas bawang putih mayang
kulit kayu manis, bunga lawang daun kari
1 sudu besar cili boh (sy pandai2 tambah)

Cara-cara:

1. Tumiskan bawang besar, k.kayu manis, dan bunga lawang. daun kari
2. Masukkan bwg putih dan halia..
3. Masukkan campuran rempah
4. Masukkan daging dan airnya.
5. Masukkan garam, perasa masak hingga pekat.
6. Sesuai makan ngan nasi atau roti.

No comments:

Post a Comment