
KEK LAPIS MENTEGA KACANG
450 gm marjerin (bole guna pure butter contoh Golden Churn agr lebih moist)
12 biji telur
180 gm gula halus
10 gm ovelet
1 camca teh esen vanila
370 gm susu pekat manis
160 gm tepung hong kong
120 gm mentega kacang
2 camca teh pewarna kuning (bole gunakan warna lain agar warna lebih menyerlah)
Pukul gula dengan majerin hingga kembang @ gebu @ putih, masukkan ovelet dan esen vanila.
Masukkan telur sebiji demi sebiji, pukul lagi. Kemudian masukkan tepung hong kong selang seli dengan susu pekat manis sambil dikacau.
Bahagikan adunan kepada 2 adunan, satu masukkan warna kuning dan satu lagi tambahkan dengan mentega kacang. Kacau rata.
Sediakan loyang 9 X 9 inci, sapukan marjerin dan dialas dengan kertas minyak.
Masukkan 4 camca besar adunan kuning ke dalam loyang, ratakan.
Bakar menggunakan api atas selama 8 minit atau hingga kekuning-kuningan, keluarkan dan tekan bagi padat. Kemudian lapis dengan lapisan mentega kacang pula.
Buat selapis demi selapis berselang-seli hingga habis adunan.
Bakar lapisan terakhir lebihkan sedikit masa kira-kira 15 minit.

No comments:
Post a Comment