Monday, August 16, 2010

NASI AYAM PANGGANG

Nasi ni msk hari Ahad bru2 ni.... resepi caca marba kawin cmpur dgn resepi2 yg ada dlm simpanan... x ingt dh dr mna.... tiru sana ckit, tiru cinun ckit maka inilah hasilnya... tgk la peha ayam tu... seksi you....




Sy buat 1/2 ekor je.... lumur ayam dgn 1 ketul kiub ayam, letak dlm kuali bersama 2 cawan air, rebus sekejap smpi air kering @ bahagian dalaman aym msk. Gunakan api kecik n balik2kan ayam tu. Kemudian lumur dgn sos barbeque plak. Perap 2-3 jam or semalaman. Kemudian balut dgn aluminium foil, bakar 30 minit. Tujuan sy rebus utk shortcut masa membakar. Dh dkt waktu berbuka bole la mula membakar, dpt la mkn aym yg msih panas2 gitu....


Resepi sup ni dh biasa sgt N3 dlm my magic kitchen ni... so, kalu berminat silalah semak di laber Sup ye....


Sos Kicap:
3 camca bsr sos tiram
1 camca bsr kicap manis
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1/2 camca teh gula halus
3 camca bsr air rebusan ayam

Sos cili (kisar hingga halus):
5 biji cili merah, dibuang biji
2 ulas bawang putih
1 camca bsr jus limau nipis
1 camca bsr gula halus
1 camca bsr air rebusan ayam
garam secukupnya
Nota: ikut citarasa sendiri, klu nk pedas bole tmbh cili api

Sayur-sayuran:
Salad
Tomato
Timun jepun

Sori la, lupa nk snap nasinya... resepi je yek....
Bahan nasi:
3 cawan beras
1 camca bsr halia kisar
1 camca bsr bawang putih kisar
1/2 camt garam
Air rebusan ayam secukupnya
1 camca besar marjerin

Basuh beras & masukkan air rebusan ayam. Dalam masa yg sama, cairkan marjerin & tumis bahan tadi. Masukkan dalam nasi. Masak seperti biasa.

No comments:

Post a Comment