Sunday, July 25, 2010

AYAM MASAK MERAH

Lagi-lagi ayam..... resepi x ingt dr mana, dh lma sgt simpan dlm folder... nmpk senang n mudah je bahan2nya.... sy guna 1/4 drpd resepi.... pandai2 la bahagi ye klu nk buat tu... layanzzzzz



AYAM MASAK MERAH

1 ekor ayam kecil dipotong 8 (gaul dgn garam + kunyit)
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan tomato puree
1 sudu makan cuka
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
garam dan gula secukup rasa

10 sudu makan lada kisar
2 biji bawang besar (kisar)
4 ulas bawang kecil (kisar)
6 ulas bawang putih (kisar)
sedikit halia (kisar)
6 biji gajus (x letak)
4 tomato biji (kisar asing dengan gajus)
Sedikit air (jika perlu)

Goreng ayam yg telah digaul dgn garam n kunyit. Ketepikan. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Kemudian masukkan tomato puree, sos tiram, cuka, sos cili, sos tomato, garam n gula. Masukkan sedikit air jika ingin berkuah. Kemudian masukkan ayam. Biarkan kuah agak pekat, angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment