Thursday, July 15, 2010

AYAM ALA KASSIM

Dah ramai bloggers yg cuba resepi ni tp lum dpt dirungkaikan lg dr mna dpt namanya.... X kisah la kassim asalkan ianya sedap.... penah nmpk Kak Ummi dh msk ayam ni.... blik keja td selongkar dapur Irma di London jumpe resepi ni n terus usung lappy ke dapur, intai2 camne nk masak.... resepi asal dari dapur Noreen.... Sy CnP dr dapur Irma.... so, TQVM semua2 yg terlibat dlm pembikinan resepi Ayam Ala Kassim ni....



AYAM ALA KASSIM

1/2 ekor ayam - dipotong kecil
3 sudu besar cili kisar - kalau suka pedas boleh tambah
2 sudu besar kicap pekat
3-4 tangkai daun kari
air secukupnya
garam dan gula secukup rasa

Bahan2 kisar:
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara:
Gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit.
Kemudian gorengkan ayam tadi separuh masak.
Angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak.
Tumiskan bahan2 kisar dan cili kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan daun kari dan kacaukan rata.
Biarkan seketika sambil dikacau selalu.
Kemudian masukkan kicap pekat dan tumiskan sehingga kuah agak kering sedikit.
Masukkan pula ayam dan sedikit air (kepekatan dan kecairan kuah bergantung pada selera masing2).
Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.
Kacau dan biarkan sehingga ayam masak dan empuk.
Angkat dan hidangkan dengan nasi putih, nasi minyak, nasi tomato dan lain2.

Tip dari bibik (Irma):
Dengar ya adik-adik sekalian. Buat kakak yang dah terer masak. Tak yah la. Malu saya. HikHik. Saya pun kalau masak sambal kadang-kadang GAGAL. Terlebih pedas la. Terkurang bawang la. Minyak tak cukup la. Tak cukup garing. Ada je la yang tak kena gaya. SERBA TAK KENA.

Ada masa tu bila masak kalut pun tak jadi. Bila masak sambil lewa menjadi. Ni lah jadinya kalau dah hari-hari memasak. Kadang jadi kadang tak. :D
Ok.

Ini tip yang sebenar:
Pastikan bahan tumis betul-betul garing. Begitu juga dengan cili. Kalau dua-dua ni masak betul. CONFIRM jadi. Yang penting curah la kasih sayang yang FREE OF CHARGE tu banyak-banyak. Mesti sedap punyalah.


No comments:

Post a Comment