Monday, July 12, 2010

TELUR JAPLOQUE

Resepi ni CnP dr FB Kongsi Resepi.... sy dh x ingat sumbangan siapa, mohon izin dgn tuan punya resepi ya utk share dlm blog my magic kitchen ni.... mengikut tuan punya resepi ini menu masa dia malas..... suka sgt resepi yg simple n malas2 mcm ni.... sy biasa jga msk cenggini cuma kaedah lain ckit dr yg penah buat.... namanya pun agak unik dan pelik.... japloque makna apa yek.... bahasa jowo @ turki ke...?


TELUR JAPLOQUE

3 biji telur

Bahan kisar:
8-10 tangkai cili kering yg telah direndam seketika (boleh lebih jika suka pedas²) (sy guna 3 sudu besar cili boh)
1 biji bawang besar
1 biji tomato

2 sudu besar gula
2 sudu kecil garam
2 sudu pes asam jawa

Saya tambah: 1/2 batang karot potong dadu

Cara-cara:
Panaskan minyak dalam kuali, kemudian tumis bahan yg diblend td. Masukkan gula, garam n pes asam jawa adabi. Tumis hingga pecah minyak. Kacau sebati tambah sdikit air dan suaikan rasa, means kalau sambal terlalu kering, tambah ler air. Kemudian pecahkan telur ayam dalam sambal yg tgh menggelegak tu. Biarkan seketika sebelum kacau, ada org kacau trus. Tp saya suka biarkan jer dulu, takmo rosakkan kuning telurnya. Biarkan telur masak seketika, setelah sambal pecah minyak bolehlah ditutup apinya... siap dihidang....

No comments:

Post a Comment