Tuesday, July 27, 2010

PENGAT PISANG TANDUK

Pisang tanduk yg mak kirim msh ada lg.... nk goreng dh jemu asik ulang2 menu gitu2 gak.... try je la pengat plak.... emmmmm not bad cuma isi pisang ni agk keras ckit.... kena kunyah lebih, kalu pisang2 yg lain tu slurp slurp je.... resepi ikut yg sy buat smlm n guna apa yg ada dlm my magic kitchen je....


PENGAT PISANG TANDUK

1 biji pisang tanduk
200 ml santan kotak + 2 cawan air
Gula apung (gula itam dr sarawak)
Sdkt gula pasir (klu kurang manis)
1 helai daun pandan
1/2 cawan sagu halus
Secubit garam

Buang kulit pisang, belah 4 n potong dadu. Masukkan dlm periuk, tambah santan n air. Masukkan juga gula, garam n daun pandan. Masak hingga menggelegak. Kacau. Akhir sekali masukkan sagu. Biarkan sagu jernih n angkat. Sedap dimakan selepas dibiarkan sejuk dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment