Thursday, July 29, 2010

SOSEJ MASAK KUAH LADA HITAM

Resepi ni dh lama ada dlm waiting list to try.... amik dr blog Izan Sweet Recipes Gallery. Menurut Izan, menu ni dia selalu makan kat kantin ofisnya... resepi dia try olah sendiri, agak2 ikut pengamatannya... Izan kata lagi, boleh adjust ikut suka dan selera masing2.... ada sedikit derhaka kpd resepi, ikut bahan2 yg ada dlm peti ais doremon.... TQVM to Izan for the recepi n CnP.....


SOSEJ MASAK KUAH LADA HITAM

8 batang sosej (ayam/daging) - (sy guna 5 ketui cikenball n 3 btg sosej dipotong2)
2 sudu besar bawang kisar
2 sudu besar lada kering kisar
1 sudu lada hitam
2 biji bawang putih - diketuk (sy guna bwg putih kisar)
1 biji bawang besar - belah 4 (sy hiris nipis2)
10 biji cili padi/sederhana (masuk 5 biji je)
5 sudu sos lada hitam (xde stok)
3 sudu sos cili
1 sudu sos tiram/sos ikan
Kicap manis (sy guna lebih kurang 1/2 cawan)
Sedikit kiub perasa (jika suka) - xletak
Garam secukup rasa

1. Rebus sosej dan toskan. Ketepikan. (sy x rebus, terus masukkan aje dlm kuah mendidih)
2. Tumiskan bawang putih hingga naik bau, masukkan bawang dan lada kisar serta lada hitam. Tumis hingga layu dan naik minyak.
3. Tuangkan sedikit air. Masukkan sos tiram/ikan, sos lada hitam, sos cili dan kicap. Gaul sebati dan rasakan garam.
4. Masukkan bawang besar yang dibelah 4, cili api dan sosej yang telah direbus tadi.
5. Biarkan sebentar sehingga bawang layu dan matikan api. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment