Sunday, July 25, 2010

PISANG TANDUK GORENG


Pisang ni mak kirim melalui adik minggu lepas... baru pg ni sempat utk digoreng sbg bekfas.... goreng separuh je, nk goreng semua bnyk la sgt.... ini la cara saya menggoreng pisang... sbnrnya byk versi adunan tepung goreng pisang ni.... ada yg guna air ais, ada yg tambah sedikit kelapa parut utk meranggupkan goreng pisang, tambah tepung jagung, tambah madu, bijan, telur n mcm2 lagi versi.... biasanya sy guna apa yg ada kt my magic kitchen aje... yg pentingnya hasrat nk makan goreng pisang tercapai......


Tgk laaa... dh naik lebam pisang ni lama hibernate dlm peti ais doremon.....


Pisang yg telah dibelah @ dipotong


2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan air (agak2 je)
1 sudu besar air kapur makan
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk kunyit

Satukan kesemua bahan dalam sebuah mangkuk sederhana besar. Kacau sehingga sebati. Celup satu persatu pisang ke dalam tepung n goreng hingga masak.


Pisang yg baru siap goreng sedap dimakan panas-panas.

No comments:

Post a Comment