ASSALAMUALAIKUM Blog ini terhasil atas dorongan rakan2 serta ingin berkongsi ilmu seciput kurniaan Ilahi untuk dimanafaatkan bersama demi generasi akan datang. Jutaan terima kasih juga kepada yg sudi mencuba resipi yang tidak seberapa ini - sedap, lazat, best, yummy, delicous or 2 thumbs up adalah subjektif..... Komen anda amatlah sy alu-alukan.... Inilah jariah saya selagi hayat dikandung badan....

Friday, July 30, 2010

SUJI BRUNEI

Biskut yg menjadi sebutan dlm Resipidotnet..... TQVM kpd Harlina Mahdar sbb x lokek berkongsi resepi niaganya... mudah2an rezeki makin melimpah2 atas sumbangan ini.... rasa biskut yg lemak n cair di mulut.... boleh disenaraikan utk resepi biskut raya tahun ni.... sy buat bersama2 dgn Sweet Tart utk bekalan Cuti2 Malaysia wiken ni....



SUJI BRUNEI
Sumbangan: Harlina Mahdar RN

200gm minyak sapi (gheeblend)
100gm Shortening
180gm gula kaster
100gm cornflakes - kisar halus
1 biji kuning telur
80gm tepung jagung
80gm tepung suji
tepung gandum secukupnya - tak de sukatan - sampai jadi doh je

Bahan sadur:
susu tepung + Nestum Kisar + (gula aising)

Cara:
- satukan minyak sapi, shortening dan gula. gaul hingga lembut
- masuk kuning telur. pukul lagi. masuk bahan2 lain.
- akhir sekali masuk tepung jagung sedikit demi sedikit. uli hingga menjadi doh.
- terap dan bakar.
- dah sejuk salut dengan susu tepung + nestum kisar + (**gula aising) agak2 kalau dah manis tak yah letak gula

No comments:

Post a Comment