Friday, July 30, 2010

SUJI BRUNEI

Biskut yg menjadi sebutan dlm Resipidotnet..... TQVM kpd Harlina Mahdar sbb x lokek berkongsi resepi niaganya... mudah2an rezeki makin melimpah2 atas sumbangan ini.... rasa biskut yg lemak n cair di mulut.... boleh disenaraikan utk resepi biskut raya tahun ni.... sy buat bersama2 dgn Sweet Tart utk bekalan Cuti2 Malaysia wiken ni....



SUJI BRUNEI
Sumbangan: Harlina Mahdar RN

200gm minyak sapi (gheeblend)
100gm Shortening
180gm gula kaster
100gm cornflakes - kisar halus
1 biji kuning telur
80gm tepung jagung
80gm tepung suji
tepung gandum secukupnya - tak de sukatan - sampai jadi doh je

Bahan sadur:
susu tepung + Nestum Kisar + (gula aising)

Cara:
- satukan minyak sapi, shortening dan gula. gaul hingga lembut
- masuk kuning telur. pukul lagi. masuk bahan2 lain.
- akhir sekali masuk tepung jagung sedikit demi sedikit. uli hingga menjadi doh.
- terap dan bakar.
- dah sejuk salut dengan susu tepung + nestum kisar + (**gula aising) agak2 kalau dah manis tak yah letak gula

No comments:

Post a Comment