Sunday, July 4, 2010

KETAM 4S @ 4 Rasa

Hasil skodeng dapur Kak Dayang Jack maka terhasil la menu ketam (lagi) pd hri ni... Insiden x diingini berlaku, Boboy1 luka ibu jari terkna sepit ketam.... tuuu dia hantu ketam sudah kena.... namun begitu, insiden ini tidak mematahkan semangatnya utk mengetam lg..... hihihi

Menurut Kak Dayang, ianya diberi nama 4S sb sweet, sour, salty & spicy... Mmg sedap, Boboy2 n Boboy3 mkn dgn berseleranya, wpun nmpk merah tp xpedas. Lagipun sy kurangkan cili apinya... Resepi sy CnP dr rmh Kak Dayang n TQVM ye....



KETAM 4S @ 4 RASA
CnP: Teratak Dayang Jack

4 ekor ketam segar (dipotong ikut suka)
sedikit serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
sedikit garam
1 biji cili benggala (dihiris kiub) - (x letak sb xde stok)
1 biji tomato (dihiris kiub)
1/2 biji timun (dihiris kiub)
sedikit nanas (dihiris kiub)
1 biji cili merah (dihiris)
2 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap manis
2 sudu makan sos cili Thai
2 helai daun limau purut

Bahan-bahan kisar :
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas (x letak sb xde stok)
1 batang serai
10-12 biji cili api (guna 7 biji + 1 cili besar)

Cara-cara:
1. Gaulkan ketam bersama serbuk kunyit dan garam. Kemudian direbus bersama asam keping hingga masak. Tuskan. (Boleh juga digoreng jika suka tetapi tidak perlu letak asam keping)
2. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Kemudian masukkan sos tiram, kicap, sos cili, sos tomato, sos cili Thai dan sedikit air. Biarkan ia mendidih sebentar.
3. Masukkan bahan-bahan selebihnya dan akhir sekali ketam yg sudah direbus/digoreng tadi. Gaulkan rata2. Perasakan dgn garam dan gula jika perlu.
4. Setelah kuah kelihatan pekat, bolehlah ditutupkan api dan dihidangkan bersama nasi panas




Hantu ketam tercedera ibu jari

No comments:

Post a Comment