Wednesday, January 12, 2011

AYAM GORENG MAMAK


Peberet seantero rakyat jelata kt rmh ni.... seminggu 2-3 kali buat menu ni... nk senang, perap sekor n goreng aje bila nk mkn... lg lama perap lg mengancam.... kureng ingatan plak dpt resepi dr mana...

AYAM GORENG MAMAK

10 ketul ayam
1 sudu besar cili boh (nak guna serbuk cili pun bole juga)
1 sudu besar serbuk kari
1/2 sudu besar kunyit
garam/gula/sos tiram/kicap secukup rasa

Bahan tumbuk:
5 ulas bwg merah
2 inci halia
daun kari

1 biji telur
Sedikit tepung jagung (atau campuran tepung beras + tepung gandum)

Perap ayam dgn kesemua bahan kecuali tepung dan telur. Semasa nk goreng baru campurkan telur, gaul rata dan celup dalam tepung. Bedak2kan ayam tu kasi comey... Goreng hingga masak dan bertukar warna kuning keemasan.

No comments:

Post a Comment