Wednesday, January 19, 2011

BINGKA ROTI NENAS


Jln2 ke dapur blogger dh ramai yg buat bingka roti... ada yg letak jagung, kismis dsbnya.... walau bagaimanapun, bru kali ni sy berkesempatan mencubanya... resepi mmg dh lama simpan, x dinyatakan sumber dr mana... kpd yg empunya resepi mohon halal n TQVM ye... ternyata kombinasi lemak manis n masam nenas tu tidak menghampakan....

BINGKA ROTI NENAS
Sumber: Peti Besi My Magic Kitchen

10 biji roti burger (potong dadu)
100 gm gula
100 gm mentega (cair n sejukkan)
3 biji telur
1/2 camca teh garam
1 cawan tepung gandum
1 camca teh esen vanila
1 tin nenas (asingkan air & nenas didadu)
1 liter cecair (500 liter santan + air nenas + air) - boleh ganti dgn susu cair

Cara-cara:
Alas loyang dgn aluminium foil dan lenser dgn majerin. Taburkan roti dan nenas yg dipotong dadu. Di dalam bekas lain, satukan telur, esen vanilla dan gula, kacau hingga larut. Tambah mentega cair, tepung, garam, santan dan kacau hingga semua sebati. Curah di dalam loyang roti tadi dan biar terendam selama 15 minit. Sementara itu, panaskan oven. Kemudian bakar suhu 180C selama 1 jam. Biarkan bingka betul2 sejuk sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment