Monday, January 24, 2011
CHINESE ARROWHEAD CHIPS
Arrowhead a.k.a nga ku (dlm bahasa Cantonese) xtau la dlm ketegori buah or ubi.... musim CNY berlambak la, sama2 naik dgn limau... so, apa lg setahun sekali ia muncul... sy pun bz sama2 dgn nyonyas n ahpeks kais2 bw balik... smpi nyonya tegur... aiyaaaa lu pun pndai makan aaaa.... sengih aje la... tp dlm hati menjwb... ala nyonya bkn mabuk or haram pun....
Ni pertama kali sy buat kerepek... mmg sedap n x sedar ralit dok gonyeh... Boboy1 ckp npe buat ckit sgt... umi jwb, ni nk try aje... insyaAllah lain kli bole buat lg... duluuuuuuu dh penah buat sup... sedap jga... tingin? ala ngaku aje la nk... so ni resepinya main agak2 aje...
CHINESE ARROWHEAD CHIPS
1 kg arrowhead a.k.a nga ku
Minyak utk menggoreng
Sedikit garam
Peralatan: slicer or pisau tajam
Basuh nga ku lalu toskan. Kikis or buang kulitnya. Hiris nipis2. Panaskan minyak n masukkan sedikit garam. Goreng dgn api perlahan hingga garing. Angkat dan toskan.
Nota: kalu xde slicer bole hiris nipis2 dgn pisau yang tajam.
Kalu terror (mcm mak) bole la slice nga ku terus ke dalam minyak panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment