Wednesday, January 19, 2011

KARI TULANG AYAM



Pertama kali mkn kari tulang ni di rmh Makteh (adik MIL) masa baru2 kawin dlu.... Sejarah kari tulang ni "recycle" lebihan tulang ayam dlm proses membuat sate.... Waris2 MIL sejak turun temurun mengusahakan sate so tulang2 ayam ni mmg dh xtau nk buat apa.... selain masak sup, turut dibuat kari n yg peliknya leher ayam dibuat sate yg dinamakan Sate Tulang dimana memerlukan byk leher2 ayam.... haaaa bole ke kita just pegi ke pasar n minta sy nk leher ayam sekilo.... hihihi.... klu nk beli kaki ayam tu mgkn bole la kot.... insyaAllah klu ada kesempatan sy belajar teori dgn MIL cmne nk buat sate tulang ni....

Kalu klga bsr mmg kna buat byk sb mklum la tulang2 aje kan... sy biasa buat stlh kumpul2 kaki, leher, baki tulang yg dh diamik isinya tu... ekceli cara masak sama aje dgn kari biasa tu.... ikut citarasa apa nk letak n air tangan masing2.... yg sonoknya makan kari tulang ni sendiri mau ingat la.... the feeeeeeeeel..... makin lama masak, makin empuk tulang tu makin syiok.... x sedar bertambah2 nasi, bertambah2 kilo so berpusing2 la mata dacing nnti....

KARI TULANG AYAM
Sumber: My Magic Kitchen

2 ekor rangka tulang ayam
(potong & bersihkan)

Bahan ditumis:
3 sudu besar bawang merah
1 sudu besar bawang putih
3 sudu besar cili boh
2 sudu besar serbuk kari
1 tangkai daun kari

2 cawan air
1 cawan santan
1 keping asam
Sedikit kicap
Garam/gula secukup rasa

Satukan bahan tumis jadikan paste. Kemudian tumis hingga wangi & garing. Masukkan pula rangka ayam. Setelah agak kering, masukkan air dan asam keping. Biarkan menggelegak utk seketika. Sukatan air boleh ditambah mengikut kesesuaian. Makin lama masak, makin empuk tulangnya. Akhir sekali masukkan santan serta garam, gula dan kicap. Setelah agak pekat, boleh angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment