Thursday, January 27, 2011

BUBUR JAGUNG


Dah lama betul x makan bubur jagung.... dpt ole2 jagung dr mak/abah/adik2 yg cuti2 msia ke Cameron Highlands mggu lps... maka membuburkan jagung la pulak... emmm rupanya amat laris di kalangan ank2 terutama Boboy3... x sempat bermalam dlm esbox bubur tu dh abis licin.... resepi main campak2 aje ye...

BUBUR JAGUNG
Sumber: My Magic Kitchen

5 tongkol jagung
3 sudu sagu biji
2 helai daun pandan
2 senduk kecil gula pasir (agak2 je) - klu nak kuah coklat guna gula kabung
1 cawan santan pekat
Secubit garam
1 cawan air

Cara-caranya:
Mula-mula hiris biji jagung dari batangnya. Kemudian rebus dengan air. Masukkan gula pasir dan daun pandan. Agak2 jagung dah empuk, masukkan pula santan dan garam. Akhir sekali masukkan sagu biji kacau lagi sampai masak. Enak dimakan sejuk dari peti ais.

No comments:

Post a Comment