Tuesday, January 18, 2011

SERI MUKA


Nape dipanggil Seri Muka yek.... agk2 muka berseri2 bila mkn kuih ni....? emmm ape2 aje laaaa.... ni kuih peberet the only gegurl... sb wiken baru2 ni dia ada balik so umi terbikin la kuih ni.... x ingt dpt resepi dr mna... tu la resepi berlambak smpi x ingt dpt dr mna.... Hasilnya kurang cantik xtau la silap tang mana.... bahagian atasnya mcm lembik ckit sb tu nmpk x licin....

SERI MUKA

Bahagian bawah:
2 cawan beras pulut + 2 cawan santan cair + secubit garam

Alas loyang dgn plastik cling. Kemudian ratakan campuran beras pulut, santan cair dan garam. Kukus hingga pulut masak. Kemudian tekan2 dgn senduk supaya mampat.

Bahagian Atas:
1 biji telur
5 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar tepung Hoen Kwe (sy guna tepung kastad)
5 sudu besar gula pasir
1 sudu esen vanila @ boleh juga di ganti dgn air daun pandan - sy guna paste pandan
sedikit pewarna hijau
3 cawan santan pekat + air(anggaran)
secubit garam

Blend semua bahan utk bhgn atas dan tuang di atas pulut yang di dalam loyang tadi. Kukus bahagian atasnya pula sampai masak.

Nota:

1. Tudung kukusan hendaklah dibungkus dgn kain utk mengelakkan wap air jatuh atas kuih.
2. Tujuan alas loyang dgn plastik cling supaya senang utk keluarkan kuih td. Plastik hendaklah dibiarkan terjuntai sdkt dari loyang.
3. Biarkan kuih sejuk pada suhu bilik sebelum dipotong.
4. Potong dengan pisau plastik supaya tidak comot.

No comments:

Post a Comment