Sunday, January 16, 2011

ROTI NAIK



Resepi ni dpt dlm group yg sy join... dr kak rozi resepi arwah MIL dia... dh byk kali buat... hrp penerangan ringkas bole membantu.... TQ kak rozi...

ROTI NAIK

400gm tepung roti
100gm tepung superfine (sy guna tepung gandum)
290gm air
40gm tepung susu
180gm soft brown sugar
100gm margerine/butter
11gm yeast
yellow color
1tsp vanilla

Sy masukkan semua dalam (breadmaker) BM dan bentukkan setelah doh elastik. Jika tiada BM, boleh uli menggunakan mixer tapi yg kuasa tinggi.... last alternative uli ngan tangan...

Selepas uli sampai adunan jadi elastik cam adunan roti canai tu yg boleh ditarik2.. biarkan dia naik hingga double. Pastu kasi tumbuk2 biar kendur balik (buang angin) dan kita ponjot2kan jadik bulat2. Susun dalam loyang yg tinggi 3-4 inci. Biarkan hingga naik balik saiz jadik double. Pastu bakar. Ikut oven memasing. Klu oven elektrik suhu 200-250C.

Bila dah masak.. sapu margerin/mentega atas roti tu.. nampak kilat, lembab dan melembutkan bila letak tanpa tutup. Sedap makan sapu mentega di tengah2 roti tu dan panaskan balik sekejap atau cicah ngan air teh O atau kopi O panas.

Tips: if the adunan is soft and sticky meaning belum cukup uli... need to uli sampai adunan elastic macam doh roti canai....

No comments:

Post a Comment