Saturday, January 15, 2011
MEE SIZZLING
Resepi ni mmg dh lama ada dlm folder resepi peribadi... hilang ingatan la plak CnP dr mana... skrg ni dh xyah makan kat Gergasi lg... dah boleh buat sendiri... ank2 bole mkn bertambah2... xde siapa bole kisah ye tak.....?
MEE SIZZLING
200gm mee kuning (saya guna milidi - rebus dahulu shgga lembut)
450gm ayam ptg kecil2
1 liter air
3 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar serbuk lada hitam
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
sedikit myk bijan (sy renjis beberapa titik)
2 ulas bwg putih ditumbuk
2 ulas bwg merah ditumbuk
1 sudu besar stok ayam (saya guna kiub pati ayam)
garam (agak2 la sbb dh isi sos tiram & kiup pati ayam)
cendawan tiram rendam dulu, hiris nipis2
3 tangkai cili kering - ptg dan goreng sekejap
tepung jagung - bancuh ngan air
telur jika suka
sawi
halia dihiris
Langkah 1:
Rebus ayam dgn 1 liter air tadi. Kemudian masukkan halia, lada hitam,
kicap pekat, kicap manis, sos tiram, cendawan, cili kering, kiub ayam, minyak bijan, bwg yg ditumbuk dan garam. Biarkan sebentar. Tuang air tepung jagung dan kacau sebati. Setelah mendidih ketepikan.
Langkah 2:
Panaskan kuali non stick dan masukkan mee,kacau sekejap tuang kuah yg panas ke dlm kuali. Pecahkan telur dan masukkan sawi. Setelah sawi dan telur msk (or jika suka 1/2 masak) boleh angkat dan hidangkan.
Labels:
Mee dan Mihun
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment