Wednesday, January 26, 2011

AYAM MASAK PAPRIK


Biasanya main campak2 aje msk paprik ni... xde sukatan yg khas... so, resepi disertakan sbg panduan aje ye... mana terlebih terkurang tu bole adjust sendiri... ktia buat dia kan....

AYAM MASAK PAPRIK
Sumber: My Magic Kitchen

250 gm ayam dipotong kecil
1 biji tomato
1/2 batang carrot
3 batang jagung muda
100 gm bunga kobis
1/2 biji lada benggala
1 biji bawang besar (hiris)
2 helai daun limau purut
2 sudu besar bawang merah kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
1 inci halia (ketuk)
1 batang serai (ketuk)
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
Garam secukup rasa

Cara:
Bawang merah, putih dan halia ditumis hingga kekuningan, kemudian masukkan cili kisar hingga naik bau, kemudian masukkan garam. Masukkan daun limau purut untuk baunya. Masukkan ayam dan sayuran. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram untuk memekatkan kuah paprik. Biarkan hingga masak.

No comments:

Post a Comment