Wednesday, January 19, 2011

TOMYAM


Menu yg senang ya amat nk msk... potong2, campak n tggl... tp jgn tggl lama sgt klu kering airnya puas nk bersoal jwb nnti... hihihi.... resepi kak liza.... TQVM kak liza ye...

TOMYAM

Bahan A
500 gm ayam [potong kecil]
1 batang carrot [potong pendek]
1 biji bawang besar (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
8 biji cili padi (diketuk)
2 cm lengkuas (diketuk) - xde dlm stok
1 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu besar pes tomyam - sy guna kiub tomyam
1 batang celery (potong kecil)
3 helai daun limau purut (koyakkan)
Air & garam secukupnya

Bahan B

100 gm bunga kobis
2 biji tomato (dibelah 4)
2 biji limau nipis (ambil jus) - x letak
1 pokok daun ketumbar (cincang) - x letak
Sy tambah: Lada capsicum hijau

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan A dan renehkan sampai lembut
2. Masukkan bunga kobis dan buah tomato. Biarkan mendidih dan tutup api.
3. Masukkan air limau nipis dan daun ketumbar dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment