Thursday, January 27, 2011

MEE JAWA PUTI MAZURA


Inilah resepi Mee Jawa yg kena dgn tekak kami sekeluarga.... dpt resepi dr yahoogroups Restoran Pak Amir... la ni xtau la group ni wujud lg ke x... mmg puashati n dh byk kali membuatnya.... alkisahnya, buat kali ni terlupa la plak nk rebus telur... hantam aje la labuuuuuuu.... anyway TQ kpd Puan Puti ye...

MEE JAWA PUTI MAZURA
Dikongsi: My Magic Kitchen

1 kilo mee kuning, dicelur
2 cawan keledek kuning/oren, direbus dan dilenyek
1 cawan udang kering, digoreng dan dikisar
1 cawan udang hidup, direbus dan dikisar
15 tangkai cili kering, direbus
5 ulas bawang putih, diketuk
8 ulas bawang merah kecil, dihiris kasar
1 inci halia, ditumbuk
5 cawan air (lebih/kurangkan ikut kepekatan)
Sedikit belacan, dibakar
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Garnish
Telur rebus (sebiji untuk seorang), dipotong 4/5 melintang
Cili hijau dan cili merah dihiris
Bawang goreng
Daun saderi dan daun bawang, dihiris
Taugeh, dicelur
Limau kasturi, dibelah

Blend cili kering, belacan, bawang merah, bawang putih, halia. Pijarkan minyak di dalam periuk. Tumiskan bahan yang telah dikisar dalam (1), sehingga naik bau. Masukkan udang-udang yang telah dikisar halus dan gaul sebati. Masukkan air dan biar mendidih. Masukkan keledek yang sudah dilecek. Kacau sehingga pekat, kalau terlalu pekat, tambah air. Sesuaikan rasa gula dan garamnya (kuah mee jawa agak manis).

Cara menghidang
Masukkan mee yang sudah dicelur ke dalam mangkuk. Letakkan cili hijau, cili merah, bawang goreng dan taugeh di atas mee. Curahkan 1 atau 2 senduk kuah di atasnya. Letakkan telur di atasnya. Taburkan daun saderi & daun bawang. Letakkan belahan limau kasturi di atasnya. Hidangkan.

1 comment: