Friday, June 25, 2010

AYAM PERAP MASAK MERAH MADU

Teruja tgk kak ummi msk aym ni dgn jayanya, sy pun tingin la nk menerai... mlm td tgh2 mlm buta dok godek2 sorg diri kt my magic kitcen menyediakan bahan utk memerap ayam.... ayam yg siap digoreng sy x campur sekali dgn kuahnya sb ank2 yg kecik ni fobia klu npk merah2 ni... walhal x pedas pun... kak ummi dpt resepi dr majalah Saji, sy CnP dr rmh kak ummi, tq manyak2 ye....





AYAM PERAP MASAK MERAH MADU
Sumber : Majalah SAJI

CnP : http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com

Bahan:-
1 ekor ayam - potong 10 bahagian (sy guna 1/2 ekor aym je)
2 sb. rempah kari ayam
1 sb. serbuk kunyit
6 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 inci halia (ditumbuk)
2 labu bawang besar (dikisar)
2 sb. cili kering kisar
5 sb. madu
1 sudu besar gula merah (sy x letak)
2 sb. puri tomato
garam secukup rasa
1 labu bawang besar - dipotong nipis bulat

Cara Memasak:-
Ayam dibersihkan dan ditoskan. Gaulkan bersama bahan halia, bawang putih, kunyit, rempah kari dan perisakan dengan garam. Perap ayam selama 2 jam (sy perap 1 malam). Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goreng hingga masak (lebihan bahan perapan akan digunakan sebagai bumbu kuah).

Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan. Masukkan bahan bumbu perapan dan cili kisar. Masak hingga garing. Masukkan gula, madu, puri tomato dan kacau. Masukkan sedikit air dan kacau lagi.

Apabila kuah sudah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ayam (sy asingkan kuah dgn ayam goreng sbb ank2 kecik ni fobia, ingatkan pedas lgsung takmo mkn nnti). Biarkan kuah mesra dengan ayam sambil dibalik-balikkan ayam dengan api sederhana. Perlahankan api dan biarkan reneh sekejap hingga naik minyak dan kuah pekat. Angkat dan hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih.

1 comment: