Minggu lps mak dtg ktn bwa ubi kayu.... hasil budi mak kpd tanah.... biasanya mak buat kerepek.... kdg2 abh bg mkn aym je klu mak dh x tau nk wat ape.... kali ni sy cuba plak wat bingka.... resipi main campak2 je....
BINGKA UBI KAYU
5 cawan ubi kayu parut (sy blend n tapis air)
4 sudu besar gula apong (sarawak mari, klu xde boleh guna gula merah)
2 sudu besar gula (agak2 je)
1 biji telur
100 ml santan kotak
Kupas kulit ubi kayu, belah n buangkan tulang tengahnya. Potong2 n blend. Perah buang airnya. Boleh juga diparut spt mak2 kita zaman dulu. Setelah itu, campurkan semua bahan dan gaul rata. Rasa dlu utk pastikan dah ckup manis ataupun tidak. Kemudian masukkan dlm loyang diameter 7” n bakar dgn suhu 180C selama 1 jam.
No comments:
Post a Comment