Sunday, June 6, 2010

KEK BLACK FOREST

Kek peberet ank2... ini je gambo yg ada.... kek ni dh boring nk posing2 maut.... maut msuk mulut ank2.... klu ada kek ni asik dok ulang2 je smpi xdn kat tukang buatnya.... deco boleh dipelbagaikan ye, ikut kreativiti.... gambo kt bwh ni kes deco asal ada je.... klu ada cacat cela tu buat2 xnmpk je la ye... resipi dr kelas masak n dah dipinda sana sinun ikut anak tekak.... layanzzzzz....






KEK BLACK FOREST

Kek:
250 gm coklat sponge mix
1 camca teh ovelette
4 biji telur
50 ml air
50 ml minyak

Hiasan:
180 gm ceri hitam (dalam tin)
150 ml sirap ceri hitam (dari tin ceri hitam tadi, asingkan 2 sudu besar daripada sirap ni utk bancuh tepung jagung)
20 g gula halus
2 sudu besar tepung jagung

500 ml krim putar
8 biji ceri marachino
Coklat rice

Cara-cara:

Satukan sponge mix, telur dan air di dalam mangkuk pengadun. Putar dgn kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu atau adunan menjadi berganda.
Akhir sekali masukkan minyak dan berhentikan mesin pengadun.
Dengan menggunakan spatula, kaup balikkan adunan sehingga sebati dan rata.
Alaskan loyang 9” dan tuangkan adunan ke dalamnya.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu sehingga masak.
Terbalikkan loyang di atas redai sebaik keluar dari ketuhar. Biar sedikit sejuk sebelum mengeluarkan kek dari loyang.

Untuk sediakan inti ceri hitam, didih sirap ceri hitam bersama gula halus.
Bila dah mendidih, larutkan tepung jagung dengan sedikit sirap ceri hitam kemudian tuang ke dalam sirap ceri hitam yang mendidih tu.
Kacau atas api kecil hingga mendidih semula & pekat.
Masukkan ceri hitam & kacau hingga rata. Padam api & biarkan sejuk ke suhu bilik.

Sementara itu, pukul krim putar hingga kembang & kental.
Simpan di dalam peti ais sebelum menggunakannya.

Cara Menghias:

Potong melintang kek span menjadi tiga bahagian.
Sapukan sedikit krim putar pada lapisan pertama kek span.
Tabur separuh inti atas krim putar.
Letak lapisan kedua kek span, sapu krim di permukaannya & tabur baki inti tadi.
Letakkan lapisan terakhir.
Sapu baki krim putar di keliling & atas kek. Hias dengan coklat rice di sekeliling kek dan kemaskan mengikut citarasa anda.
Kek hendaklah disimpan di dalam peti sejuk supaya krimnya tak basi.

No comments:

Post a Comment