Sunday, June 20, 2010

KARI AYAM

Dah lama x mengkari.... ayam plak jd mangsa hari ni.... sengaja buat krg pedas sbb boboyz kenit2 ni alergik to hot2 ni.... Manja sgt still mkn nk disuap wpun dh umur 6 th.... klu x suap, mkn main2 n xpnah habis.... terpksa la umi melayaninya.... hai terdera la jiwa raga is3 korang klu smpi tua mcm ni.... hihihi

Sukatan bawang dlm resipi2 sy kebanyakan yg telah dikisar. Amalan sy mmg sntiasa buat stok bwg2 kisar ni.... jgn heran la klu terjumpe sy tolak troli ada bwg merah 1 guni.... dan lg klu sy terjumpe bwg putih/bwg merah yg dh siap berkupas.... mcm org zzzzz disorong bntal.... emmmmm berpaket2 sy bli..... blik rmh bsuh, tus n zreeeet.... smpn dlm bekas kecik2, biar hibernate dlm freezer doraemon.... lma mna? sehingga stok habis digunakan..... serbuk lada hitam n cili kering pun diblend awl2.... snang n cpt...



KARI AYAM

1/2 ekor ayam (potong kecil2)

Jadikan paste:
1 camca besar cili boh
3 camca besar serbuk kari
2 camca besar bawang merah kisar
1 camca besar bawang putih kisar
1 camca teh serbuk lada hitam
Daun kari

2 biji ubi kentang (potong baji)
1 biji buah tomato (belah 4)
1/2 kotak kecil santan cap ayam

Tumis bahan paste hingga naik bau. Kemudian masukkan ayam. Biarkan rempah n ayam sekata. Masukkan air separas dengan ayam. Kemudian masukkan pula kentang. Setelah kentang n ayam empuk, masukkan santan, garam n buah tomato. Setelah masak, angkat n hidangkan.

No comments:

Post a Comment