Monday, June 21, 2010

KETAM MASAK LEMAK CILI API

Ketam segar.... menu peberet ank2.... ada org ckp ketam betina lg byk isi n lebih padat bndig dgn ketam jantan yg warna biru tu... satu lg petua, ketam banyak isi time bulan penuh.... mgkin betul kot... tp setau sy bln penuh ujung bln je time gaji... hihihi

Peristiwa yg xbole dilupakan, penah satu ketika ketam nipah yg sy letak dlm bonet Kenari dh merayap smpi ke pedal brek/myk.... sib baik tersedar msa nk isi petrol... klu tgh drive jwbnya xtau la mgkin keta terlompat atas divider.... Pnjg umur ekkk ketam nipah ni....





KETAM MASAK LEMAK CILI API

1 kg ketam
Santan pekat dari 1/2 biji kelapa parut (nk guna 1 biji kelapa pun boleh)

Bahan tumbuk:
11 biji cili api (nk pedas bole tambah)
1 inci kunyit hidup (kunyit serbuk krg best)
Garam

1 batang serai (dititik)
1 asam keping

Bersihkan ketam, potong sdkt hujung sepit kecil, ketuk sepit yg bsr n tarah duri2 yg ada pd sepit bsr tu. Kemudian lipat sepit ketam ke arah badannya dan susun di dlm periuk. Nnti xde la sepit tu terjongket sana terjongket sini... hihihi.... susah plak nk kacau kuahnya tau.... Masukkan bahan tumbuk, santan, serai dan asam keping. Masak dgn api kecil n hndklah sentiasa dikacau supaya tidak pecah minyak atau bergentel.

Nota: Baki kuah sedap dimakan dgn roti canai atau lempeng..... perghhhh

No comments:

Post a Comment